Chinezii vor să fie primii la toate: au clonat primul lup arctic, cum au reușit

de: Iulia Kelt
27 09. 2022

O companie chineză de biotehnologie a clonat, pentru prima dată, un lup arctic, iar cercetătorii cred că această performanță ar putea oferi o speranță pentru speciile pe cale de dispariție.

Femela de lup arctic pe nume Maya s-a născut la Beijing, în data de 10 iunie. Dezvăluind infoamția la o conferință de presă recentă, Sinogene Biotechnologies a arătat chiar și un clip cu tânărul cățeluș sănătos și jucăuș.

Maya a fost creată folosind ADN prelevat din eșantionul de piele al unui lup arctic care trăiește în Harbin Polarland, un parc de distracții controversat care găzduiește, de asemenea, și urși polari. Materialul genetic a fost apoi introdus în ovulul denucleat al unei femele de câine care era „în călduri”. Un beagle a fost ales ca mamă surogat pentru a ține embrionul în pântec până la naștere.

Puiul de lup arctic a fost dezvăluit publicului când a împlinit 100 de zile pentru a fi sigur că este sănătos

Acest proces este cunoscut sub numele de transfer nuclear al celulelor somatice. Este, în esență, vorba despre aceeași metodă care a fost folosită pentru prima dată la oaia Dolly, în 1996. De la această descoperire, au fost clonate și alte specii de mamifere, inclusiv o pisică, o căprioară, un câine, un cal, un catâr, un bou, un iepure și un șobolan.

O tehnică foarte asemănătoare a fost folosită și pentru a clona un ibex din Pirinei, care este singurul exemplu de animal „reînviat”, după ce specia sa a fost declarată dispărută.

Lupul arctic (Canis lupus arctos) este o subspecie a lupului cenușiu care poate fi găsită în tundra arctică înaltă din nordul Canadei. Se distinge de alte specii de lup prin faptul că este puțin mai mic, are craniul mai îngust și blana albă, ideală pentru camuflajul în zăpadă.

Totuși, rămâne de văzut în ce măsură va reușit Maya să-și ducă viața normal.